Een verborgen schat op zolder
Verscholen in het hart van de Amsterdamse binnenstad bevindt zich een klein wonder: Museum Ons’ Lieve Heer op Solder. Bezoekers gaan er op ontdekking in een zeldzaam goed bewaard grachtenhuis uit de 17e Eeuw. Smalle gangen en trappen leiden naar historisch ingerichte woonvertrekken, keukens en bedstedes, om te eindigen in wat letterlijk het hoogtepunt is van het museum: een complete kerk op zolder.
De kerk is gebouwd in opdracht van de toenmalige eigenaar van het pand: de welgestelde katholieke koopman Jan Hartman (1619-1668). Hij woonde er met zijn gezin in de periode dat openbare katholieke vieringen in Nederland officieel verboden waren. De protestanten hadden in 1578 de macht in de stad overgenomen. De rooms-katholieken – zo’n twintig procent van de Amsterdamse bevolking in de zeventiende en achttiende eeuw – komen dan op het tweede plan. Zij kunnen voor de mis niet meer terecht in officiële kerken; die zijn voortaan voor de protestantse eredienst bestemd.
Plan je bezoek
Ma – vr geopend van 10-17 uur, za van 10-18 uur en zo van 13-18 uur
In verband met coronamaatregelen in Nederland volgt Museum Ons’ Lieve Heer op Solder de richtlijnen van de overheid en het RIVM en vraagt bezoekers bij reservering van een ticket akkoord te gaan met deze richtlijnen.
TENTOONSTELLINGEN – NU TE ZIEN
Soldermis 1 mei
Iedere eerste zondag van de maand wordt de zolderkerk van het museum gebruikt voor een mis. Lees meer
Mira
Vanaf 5 december 2021 tot 31 december 2022
Korte audiowandeling langs bijzondere plaatsen en mooie ontmoetingen in het historische centrum van Amsterdam. Lees meer
Vaste collectie
Altijd zichtbaar in het museum
Het museum heeft naast de tijdelijke tentoonstellingen een vaste collectie die in het monumentale grachtenpand te bezichtigen is. Het hoogtepunt is te vinden op zolder, waar een 17e-eeuwse katholieke kerk verscholen ligt. Lees meer
Nieuws
Toegankelijkheid in Museum Ons’ Lieve Heer op Solder
Het grachtenpand waarin het museum is gevestigd, is met zijn vele trappen en smalle gangen slecht toegankelijk voor mensen die niet goed ter been zijn. Lees hier wat het museum ontwikkeld heeft om dit te verbeteren.
Kom je onze nieuwe familietour testen?
Kom met het hele gezien onze nieuwe familieroute testen. Leuk voor gezinnen met kinderen van 3 tot 10 jaar oud.
Lillian Waanders fellow bij Museum Ons’ Lieve Heer op Solder
Vanaf januari 2022 doet kunsthistorica Lillian Waanders als fellow van het Amsterdam Centre for the History and Heritage of Protestantism (ACHHP), Faculteit Religie en Theologie (Vrije Universiteit Amsterdam) een half jaar lang onderzoek bij en vanuit Museum Ons’ Lieve Heer op Solder.
Kinderen en familie
Het museum is leuk voor het hele gezin, van de kleinste in de club (5 t/m 10 jaar) tot de oudere kinderen (10 t/m 12 jaar) zijn er speciale speurtochten en rondleidingen in Museum Ons’ Lieve Heer op Solder.
Educatie, rondleidingen en verhuur
Museum Ons ‘Lieve Heer op Solder koppelt de geschiedenis van haar erfgoed aan het heden. Katholieken mochten in de 17e eeuw hun geloof niet in het openbaar tonen. Maar hoe vrij ben je als je je geloof en identiteit moet verbergen? Vandaag de dag is die vraag nog steeds actueel. In de educatieprogramma’s ligt de nadruk op tolerantie, vrijheid en (religieuze) diversiteit. Al onze onderwijsprogramma’s zijn gericht op burgerschapsvorming en cultuureducatie. Voor meer informatie over het educatieprogramma kunt u contact opnemen met: educatie@opsolder.nl
Door de beperkte ruimte in het historische huis is het noodzakelijk dat alle groepen, ook schoolgroepen, van tevoren reserveren. Dit kan via: boekingen@opsolder.nl
Museum Ons’ Lieve Heer op Solder vormt een prachtige locatie voor een trouwerij, lezing, rondleiding of vergadering. Het entreegebouw en het museum vormen een uniek decor voor iedere ontvangst op maat. Voor meer informatie en tarieven kunt u contact opnemen via: trouwen@opsolder.nl.
Vacatures
Een klein team van betrokken medewerkers zorgt voor de openstelling van het monument en het entreegebouw.
Bekijk de eventuele vacatures via onderstaande knop.